Še neraziskani zakladi Brinjeve gore – kamniti predmet z »rezilom«

Pri raziskovanju Brinjeve gore, njenih naravnih znamenitosti in arheoloških najdb, nas je g. Martin Mrzdovnik usmeril do nove, zaenkrat še nepreučene najdbe na Brinjevi gori. Gospod Ivan Ravničan iz Brinjeve gore nad Zrečami je pred nekaj leti v gozdu pod Zimrajhovimi, kjer je tudi znano arheološko najdišče, našel predmet, ki že na oko (nestrokovnjaka) ustreza kriterijem arheološke najdbe. Kot je razvidno tudi na fotografijah, bi lahko šlo za nekakšen predmet z »rezilom«. Ali je ta predmet z ostrim »rezilom« nekoč služil lovcem za odiranje kože ujete divjadi ali pa je del prazgodovinske sekire, ali morda nekaj popolnoma drugega, bodo ocenili strokovnjaki, ki bodo v kratkem prevzeli najdbo in jo znanstveno tudi preučili.

Ker smo želeli predmet, preden ga odnesejo strokovnjaki videti tudi sami, smo obiskali g. Ivana, ki nam je povedal, kako je omenjeni predmet našel. Pri delu v gozdu je g. Ivan podiral drevo, ki pa je ob padcu padlo v dokaj globoko kotanjo. Ker je moral drevo nato razrezati v omenjeni vdolbini, je zlezel vanjo in ko je delo že končeval, je nenadoma zagledal oster del predmeta nenavadne oblike, ki je ležal na dnu kotanje med skalovjem ter listjem.

G. Ivan v kotanji kjer je bilo najdeno rezilo
G. Ivan v kotanji kjer je bilo najdeno rezilo

Predmet, ki ga je takoj pritegnil, je pobral in si ga podrobneje ogledal. Presenečen je spoznal, da je verjetno njegova najdba zelo stara in morda delo človeških rok. Namreč, predmet je bil neobičajne oblike, na eni strani zožen v »rezilo«, na drugi pa se je prilegal v roko kot nekakšno držalo. Pomislil je, da bi lahko šlo za oster lovski pripomoček – morda za odiranje kožuhov. Mislil si je, da bi takšen namen rabe najdenega premeta, lahko sovpadal tudi z lokacijo najdbe, saj se je spomnil še iz šolskih klopi, da so lovci v davnini skopali jamo ter jo prekrili, da se je žival vanjo ujela. Namreč, zdelo se mu je tudi, da se ta kotanja, v kateri je našel kamniti predmet, sama po sebi nekako ne umešča v naravno okolje in je bila verjetno naknadno izkopana. Vedel je tudi, da je Brinjeva gora in njena okolica zelo bogata z arheološkimi najdbami, zato je predmet odnesel na varno domov, kjer ga je očistil umazanije in pokazal domačim, kateri so se strinjali, da je njegova najdba nekaj posebnega. Pokazal jo je tudi g. Mrzdovniku, ki glede arheoloških najdb na Brinjevi gori večkrat sodeluje s strokovnjaki, ki bodo preučili tudi to najdbo.

Za zanimivo pripoved in ogled lokacije najdbe se gospodu Ivanu toplo zahvaljujemo ter podpiramo in pozdravljamo njegovo željo, da se najdba strokovno preuči in da se po končanih raziskavah vrne na razstavo v domače Zreče. Zaenkrat lahko najdeni predmet opišemo le z nestrokovnim vizualnim opažanjem: predmet je v celoti iz kamna, belkaste barve – za katero kamnino gre, bodo seveda ocenili strokovnjaki. V kamnini so vidni tudi drobni kamenčki, bele in pa temnejše (svetlo in temno sive barve). Na eni strani je predmet kot ravna ploskev, na kateri se vidi nekaj neinvazivnih razpok, medtem ko je na drugi strani en del predmeta nekoliko izbočen, na drugem delu pa se predmet nato po poševnini stanjša v ostro»rezilo«. Predmet meri v dolžino ca. 20 cm, v širino na enem mestu meri ca. 5 cm, na delu kjer je stanjšani ostrejši del – »rezilo«, pa ca. 8 cm. Vendar, kot rečeno, strokovne zaključke seveda prepuščamo strokovnjakom in že komaj čakamo ter se veselimo njihovega poročanja o zanimivi najdbi na Brinjevi gori.

Rezilo spredaj
Rezilo spredaj
Scroll to Top