MINIRANJE BO?

Člani našega društva nismo verjeli zagotovilom, da se miniranje v kamnolomu Brinjeva gora ne bo izvajalo. Ta zagotovila nam je dajal direktor Ecobetona Aleš Počivalšek. Na naši strani objavljamo 2 zapisnika, ki sta nastala na sestankih civilne iniciative in predstavnikov občin ter Ecobetona. V obeh je navedeno, da MINIRANJA NE BO.

Zapisnika sta dostopna na:

https://brinjeva-gora.si/wp-content/uploads/2021/11/ZAPISNIK-20_5_2020_dopolnjen.pdf

https://brinjeva-gora.si/wp-content/uploads/2021/11/konjice.pdf

Ni nas presenetilo, ko smo videli opozorilno tablo na vhodu v kamnolom, smo pa postali pozorni, ko smo opazili opozorilo za miniranje. Glede na to, da to ni generična tabla, ampak narejena za ta konkreten kamnolom, sklepamo, da so bili naši sumi o miniranju pravilni.

Tabla kamnolom Brinjeva gora 2
Tabla kamnolom Brinjeva gora 2

Ko se uporablja razstrelivna sredstva pri kamnolomu, so pogoji pridobitve okoljevarstvenega soglasja drugačni, kot če se samo pikira. Logično, saj so tudi vplivi na okolje z razstrelivom drugačni, širši, povzročajo se tresljaji, dviga se prah, ki ga nosi daleč naokoli.

Če koga zanimajo podrobnosti, si lahko prebere več o tem v Zakonu o varstvu okolja. Prav tako pa je del informacij mogoče pridobiti v Uredbi o posegih v okolje, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje. V prej omenjenih zakonih tudi piše, da naj bi bila javnost o posegih v naravo obveščena in imela možnost podati pripombe. Ali menite, da ste bili o odprtju kamnoloma zadostno obveščeni in imeli možnost dati pripombe?

Samo še v razmislek, da mimo kamnoloma vsak dan vozi avtobus z otroki iz Zlakove.

Scroll to Top