Velika uharica na Brinjevi gori

Na Brinjevi gori smo imeli nedavno prav poseben obisk. Videli, slišali in tudi fotografirali smo lahko sovo veliko uharico (znanstveno ime Bubo bubo). Prepoznamo jo lahko po čopkih perja na glavi, ki so podobni uhljem. To je ena od največjih evropskih sov, čez krila lahko meri tudi preko 1,5 metra. V celotni Sloveniji živi le okoli 100 parov te vrste. Je izjemno redka žival. Velja za zaščiteno in strogo zavarovano vrsto.

Sova uharica
Sova uharica

Njen življenjski prostor je običajno velik več kot 10 kvadratnih kilometrov, ključnega pomena pa je gnezdišče, ki si ga izbere v skalni steni. Na gnezdišče je navezana preko celega leta. Velika uharica se prehranjuje večinoma s podganami, mišmi, lisicami, zajci, tudi z drugimi pticami in pa različnimi plazilci kot so kače, kuščarji. Včasih si ujamejo tudi kakšno ribo ali raka.

Sova uharica 2
Sova uharica

Kljub temu da velika uharica živi v kulturni krajini, torej tam kjer smo prisotni tudi ljudje, je velika uharica izjemno občutljiva na človekovo prisotnost v bližini gnezdišč. Že najmanjša motnja lahko povzroči propad gnezdišča (vpliv kamnoloma?).

Več o veliki uharici lahko preberemo tudi na:

Velika uharica

Ali na:

Velika uharica
Scroll to Top