Pismo obiskovalca Brinjeve gore

Prejeli smo pismo spoštovanega gospoda Stanka Šmita, ki smo ga člani Okoljevarstvenega društva Brinjeva gora imeli priliko spoznati na Brinjevi gori medtem ko je bil na zdravljenju v Termah Zreče. Pismo je bilo posredovano tudi na Ministrstvo za infrastrukturo in Ministrstvo za okolje in ga objavljamo v celoti.

Spoštovani!

Podpisanemu so dne 11.10.2017 v bolnišnici AKH na Dunaju transplantirali obe pljučni krili. Po prebolelem Covidu v mesecu novembru 2020  ( moja krivda povsem izključena, postopek teče ) , sem bil v mesecu juniju letos napoten na zdraviliško zdravljenje v Terme Zreče. Z zdravniško obravnavo in vsemi ostalimi storitvami sem bil zelo zadovoljen.

Skoraj vsako popoldne sem se podal po bližnjih poteh na Brinjevo goro. Z zanimanjem sem poslušal domačine, ki so mi razlagali, da se pričakuje ponoven začetek delovanja kamnoloma na Brinjevi gori, ki je sicer zaprt že vse od leta 2006. Domačini so me seznanili, da je država v začetku letošnjega marca rudarsko pravico za izkoriščanje dolomita v tem kamnolomu podelila podjetju Ecobeton, vendar koncecijska pogodba še ni sklenjena. Prav tako so me seznanili, da  občina Oplotnica ni uveljavila predkupne pravice, zaradi nepopolne vloge je Ministrstvo za infrastrukturo vlogo za podaljšanje rudarske pravice zavrglo. Morda po krivdi župana Oplotnice?

Izvedel sem tudi, da so se občani organizirali v Civilno inciativo, le-ta združuje preko 800 ljudi. Videl sem jokati stare ljudi, ki živijo v bližini kamnoloma, govoril sem z mladimi, ki imajo hiše v bližini kamnoloma in nisem mogel verjeti, da lahko kapital prevlada nad okoljem.

Se kdo zaveda, da bo z odprtjem kamnoloma prišlo do uničenja kulturno zgodovinske dediščine, do dolgoročnega posega v okolje?
Je bila narejena analiza škodljivih vlivov kamnoloma na varnost in zdravje ljudi?
Je kdo naredil analizo, kako zaščiti vodne vire za lokalne vodovode?
Se je kdo povprašal, kako zagotoviti prometno varnost otrok na poti v šolo?

In nenazadnje:
V Terme Zreče Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije napotuje na zdraviliško zdravljenje osebe z obolenji dihal ( standard TIP 9 ). Se bomo poslej namesto na Brinjevo goro take osebe prisiljene podati na sprehode namesto v gozd v mestna središča, npr. v Slovenske Konjice? Bomo prisiljeni na zdraviliškem zdravljenju ob sprehodih vonjati škodljive pline, opazovati zaprašeno okolico, poslušati hrup?
Nekdo je v tej zadevi » odpovedal na celi črti«, kot rečemo. Le kdo? Vlada RS? Župan Oplotnice?

Pozivam vas, da svojo odločitev o podpisu koncesijske pogodbe skrbno pretehtate. Verjemite, samo eno Brinjevo goro imamo. Ohranimo jo!

Vse dobro vsem zaposlenim na obeh Ministrstvih želim. Seveda bom vesel odgovora.
Lepo pozdravljeni. 

                                                                                                                                                                                                  STANKO ŠMIT, Jesenice

Scroll to Top